onderzoek Speciaal Verbeeld bijna afgerond

Wat was het een leuk jaar: een jaar lang mocht ik in de klassen van Saskia Pekelharing meekijken op CBS De Zonnehoek en daar 5 leerlingen intensief volgen: hoe zag hun verbeelding er uit? Hoe kun je verbeelding eigenlijk 'meten' en ontwikkelt de verbeelding zich als je een jaar lang wekelijks beeldende lessen krijgt?

Met deze vragen heb ik de afgelopen maanden rondgelopen, soms moest ik toch weer mijn modellen en ideeën bijstellen, want de praktijk is toch altijd weer anders dan wat je in wetenschappelijke literatuur terugvindt.. Ik hoop ontzettend dat deze eerste aanzet van mij, Zoë Zernitz en de kunstvakdocenten om de verbeeldingskracht van kinderen (met en zonder speciale leerbehoeftes) te kunnen onderzoeken en stimuleren zal leiden tot een vervolgonderzoek waarbij we onze bevindingen op grote schaal kunnen testen!

In elke geval zijn er plannen in de maak om de onderzoeksresulaten te verwerken in een speciale module voor kunstvakdocenten die we samen met Plein C willen opzetten!

Geschreven door Theisje van Dorsten op 28-08-19

Terug naar overzicht

Laatste nieuws

online lezing creativiteit bij K&C

Helaas ging het symposium over creativiteit niet door vanwege de coronacrisis. Helaas ging het symposium 'tijd voor creativiteit' niet door vanwege de coronacrisis. Er worden nu plannen gemaakt om op 3 juni alsnog een … Lees meer »
Datum 03-06-20
Geschreven door Theisje van Dorsten op 04-05-20

publicatie Speciaal Verbeeld binnenkort beschikbaar

Het onderzoek Speciaal Verbeeld is afgerond en er wordt nu hard gewerkt aan een mooie vormgeving Het onderzoek Speciaal Verbeeld is afgerond en er wordt nu hard gewerkt aan een mooie vormgeving voor de publicatie. Als h… Lees meer »
Geschreven door Theisje van Dorsten op 04-05-20

presentatie resultaten Speciaal Verbeeld

Op 5 november is de afsluitende bijeenkomst van het onderzoeksproject Speciaal Verbeeld, waar ik samen met Zoë Zernitz en kunstvakdocenten Saskia Pekelharing en Simone Roerig heb onderzocht hoe je verbeeling kunst stimu… Lees meer »
Datum 05-11-19
Geschreven door Theisje van Dorsten op 28-08-19

lezing Het Paleis Groningen

lezing voor schooleiders over cultuuronderwijs, samenwerking met culturele omgeving en inzetten van kunstvakdocenten lezing voor schooleiders over cultuuronderwijs, samenwerking met culturele omgeving en inzetten van ku… Lees meer »
Datum 21-11-18
Geschreven door Theisje van Dorsten op 29-10-18

Cultuurprofs in het s(b)o afgelopen

Het project Cultuurprofs is ten einde. Twee jaar lang hebben vakdocenten en leerkrachten uit het s(b)o samen cultuuronderwijs gemaakt en geveven aan hun leerlingen. Bij de evaluatie bleek dat er veel geleerd was over en… Lees meer »
Geschreven door Theisje van Dorsten op 11-09-18