Over Mij

Ik ben een onderzoeker en heb een passie voor wetenschap. Ik houd er van om complexe vraagstukken op te lossen en inzichten vanuit verschillende disciplines met elkaar te verbinden. Ik ben creatief, enthousiast en breed geïnteresseerd. Ik vind het een uitdaging om theoretische kennis en praktische vragen te combineren. Ik heb een voorliefde voor zowel alfa als bèta onderwerpen in de domeinen van onder meer kunst, cultuur, menselijke cognitie, evolutie en biologie.

Na mijn studies in Maastricht, Jyväskyla (Finland) en Norwich (Engeland ) heb ik lesgegeven aan de Universiteit van Maastricht en het University College Maastricht in diverse culturele- en schrijfvaardigheidsvakken. Mijn liefde voor het doen van onderzoek bracht me naar Groningen waar ik promotieonderzoek kon doen naar cultuuronderwijs in het project ‘Cultuur in de Spiegel’ (2009-2015) van de Rijksuniversiteit Groningen. Hier heb ik literatuuronderzoek gedaan naar culturele cognitie, de ontwikkeling van het cultureel bewustzijn van kinderen van 4 tot 10 jaar en een empirisch onderzoek uitgevoerd op basisscholen in Groningen en Rotterdam. In 2015 ben ik op deze onderwerpen gepromoveerd. In 2016 ben ik gestart als zelfstandige om zo mijn kennis en ervaring op het gebied van cultuuronderwijs verder in te kunnen zetten en uit te kunnen breiden. Ik werk ook als post-doc onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen bij de leerstoel Cultuur & Cognitie en onderzoek de effecten van cultuuronderwijs opde metacogntiie van kinderen en jonge adolescenten. Daarnaast geef ik les in cultuurwetenschappen bij het University College Groningen.

Laatste nieuws

online lezing creativiteit bij K&C

Helaas ging het symposium over creativiteit niet door vanwege de coronacrisis. Helaas ging het symposium 'tijd voor creativiteit' niet door vanwege de coronacrisis. Er worden nu plannen gemaakt om op 3 juni alsnog een … Lees meer »
Datum 03-06-20
Geschreven door Theisje van Dorsten op 04-05-20

publicatie Speciaal Verbeeld binnenkort beschikbaar

Het onderzoek Speciaal Verbeeld is afgerond en er wordt nu hard gewerkt aan een mooie vormgeving Het onderzoek Speciaal Verbeeld is afgerond en er wordt nu hard gewerkt aan een mooie vormgeving voor de publicatie. Als h… Lees meer »
Geschreven door Theisje van Dorsten op 04-05-20

onderzoek Speciaal Verbeeld bijna afgerond

Het is bijna zover: de data van het onderzoek Speciaal Verbeeld is verzameld en geanalyseerd en in november volgt alweer de afsluiting! Wat was het een leuk jaar: een jaar lang mocht ik in de klassen van Saskia Pekelhar… Lees meer »
Geschreven door Theisje van Dorsten op 28-08-19

presentatie resultaten Speciaal Verbeeld

Op 5 november is de afsluitende bijeenkomst van het onderzoeksproject Speciaal Verbeeld, waar ik samen met Zoë Zernitz en kunstvakdocenten Saskia Pekelharing en Simone Roerig heb onderzocht hoe je verbeeling kunst stimu… Lees meer »
Datum 05-11-19
Geschreven door Theisje van Dorsten op 28-08-19

lezing Het Paleis Groningen

lezing voor schooleiders over cultuuronderwijs, samenwerking met culturele omgeving en inzetten van kunstvakdocenten lezing voor schooleiders over cultuuronderwijs, samenwerking met culturele omgeving en inzetten van ku… Lees meer »
Datum 21-11-18
Geschreven door Theisje van Dorsten op 29-10-18

Cultuurprofs in het s(b)o afgelopen

Het project Cultuurprofs is ten einde. Twee jaar lang hebben vakdocenten en leerkrachten uit het s(b)o samen cultuuronderwijs gemaakt en geveven aan hun leerlingen. Bij de evaluatie bleek dat er veel geleerd was over en… Lees meer »
Geschreven door Theisje van Dorsten op 11-09-18