Over Mij

Ik ben een onderzoeker en heb een passie voor wetenschap. Ik houd er van om complexe vraagstukken op te lossen en inzichten vanuit verschillende disciplines met elkaar te verbinden. Ik ben creatief, enthousiast en breed geïnteresseerd. Ik vind het een uitdaging om theoretische kennis en praktische vragen te combineren. Ik heb een voorliefde voor zowel alfa als bèta onderwerpen in de domeinen van onder meer kunst, cultuur, menselijke cognitie, evolutie en biologie.

Na mijn studies in Maastricht, Jyväskyla (Finland) en Norwich (Engeland ) heb ik lesgegeven aan de Universiteit van Maastricht en het University College Maastricht in diverse culturele- en schrijfvaardigheidsvakken. Mijn liefde voor het doen van onderzoek bracht me naar Groningen waar ik promotieonderzoek kon doen naar cultuuronderwijs in het project ‘Cultuur in de Spiegel’ (2009-2015) van de Rijksuniversiteit Groningen. Hier heb ik literatuuronderzoek gedaan naar culturele cognitie, de ontwikkeling van het cultureel bewustzijn van kinderen van 4 tot 10 jaar en een empirisch onderzoek uitgevoerd op basisscholen in Groningen en Rotterdam. In 2015 ben ik op deze onderwerpen gepromoveerd. In 2016 ben ik gestart als zelfstandige om zo mijn kennis en ervaring op het gebied van cultuuronderwijs verder in te kunnen zetten en uit te kunnen breiden. Daarnaast geef ik les in cultuurwetenschappen bij het University College Groningen.

Laatste nieuws

lezing Het Paleis Groningen

lezing voor schooleiders over cultuuronderwijs, samenwerking met culturele omgeving en inzetten van kunstvakdocenten lezing voor schooleiders over cultuuronderwijs, samenwerking met culturele omgeving en inzetten van ku… Lees meer »
Datum 21-11-18
Geschreven door Theisje van Dorsten op 29-10-18

Cultuurprofs in het s(b)o afgelopen

Het project Cultuurprofs is ten einde. Twee jaar lang hebben vakdocenten en leerkrachten uit het s(b)o samen cultuuronderwijs gemaakt en geveven aan hun leerlingen. Bij de evaluatie bleek dat er veel geleerd was over en… Lees meer »
Geschreven door Theisje van Dorsten op 11-09-18

lezing MAAS en Villa Zebra

Woensdag 19 september ben ik te gast in Rotterdam bij MAAS theater en dans en Villa Zebra Regelmatig kom ik de mensen van MAAS en Villa Zebra tegen bij bijeenkomsten en lezingen. Ook heb ik vorig jaar een evaluatie van … Lees meer »
Datum 19-09-18
Geschreven door Theisje van Dorsten op 11-09-18

artikel onderzoeksconferentie LKCA online!

Het stuk dat ik schreef n.a.v. de LKCA OCC van 2018 is gepubliceerd Het stuk dat ik schreef n.a.v. de LKCA OCC van 2018 is gepubliceerd. Hier vind je ook een reflectie op onderzoek van Ariane van Heijningen en een versl… Lees meer »
Geschreven door Theisje van Dorsten op 08-05-18

Thomas More inspiratiemiddag cultuuronderwijs

Wat kun je vanuit het kader van Cultuur in de Spiegel zeggen over de onderwijspraktijk? Op de inspiratiemiddag van de Thomas More Hogeschool zoek ik het uit! Wat kun je vanuit het kader van Cultuur in de Spiegel zeggen … Lees meer »
Datum 29-05-18
Geschreven door Theisje van Dorsten op 08-05-18

Inspiratiedag CiS in Mechelen

Voor het eerst met Dirk Monsma als duo opgetreden in Vlaanderen: voor herhaling vatbaar! In Vlaanderen timmeren ze hard aan de weg met Cultuur in de Spiegel: ook nu weer veel belangstellenden tijdens de Inspiratiedag d.… Lees meer »
Geschreven door Theisje van Dorsten op 09-06-17