onderzoek Speciaal Verbeeld

Afgerond, van 01-09-18 tot 01-09-19

Er is nog weinig bekend over hoe je verbeeldingskracht kunt herkennen en stimuleren bij kinderen met speciale onderwijsbehoeftes. In het schooljaar 2018-2019 volg ik vier leerlingen uit twee klassen van CSO de Zonnehoek in Apeldoorn die elke week beeldende lessen krijgen van illustrator Saskia Pekelharing. Parallel aan mijn onderzoek volgt Zoë Zernitz (LKCA) vier leerlingen bij De Olivijn in Almere die theater lessen krijgen van Simone Roerig. Samen verzamelen we inzichten in hoe cultuureducatie verbeelding kan stimuleren in het speciaal onderwijs en hoe we die verbeelding kunnen registreren. Marian van Miert (LKCA) en Dirk Monsma zijn mede oprichters van dit project en coordineren en faciliteren het onderzoek.

Speciaal Verbeeld is een exploratief onderzoek en bedoeld als opstap naar een grootschaliger studie waarbij we de inzichten die we nu opdoen verder kunnen testen. Er is een leergemeenschap aan dit project verbonden met wie we kennis delen en uitwisselen, zodat culturele steunfuncties van en met ons mee kunnen leren.


Terug naar overzicht

Laatste nieuws

online lezing creativiteit bij K&C

Helaas ging het symposium over creativiteit niet door vanwege de coronacrisis. Helaas ging het symposium 'tijd voor creativiteit' niet door vanwege de coronacrisis. Er worden nu plannen gemaakt om op 3 juni alsnog een … Lees meer »
Datum 03-06-20
Geschreven door Theisje van Dorsten op 04-05-20

publicatie Speciaal Verbeeld binnenkort beschikbaar

Het onderzoek Speciaal Verbeeld is afgerond en er wordt nu hard gewerkt aan een mooie vormgeving Het onderzoek Speciaal Verbeeld is afgerond en er wordt nu hard gewerkt aan een mooie vormgeving voor de publicatie. Als h… Lees meer »
Geschreven door Theisje van Dorsten op 04-05-20

onderzoek Speciaal Verbeeld bijna afgerond

Het is bijna zover: de data van het onderzoek Speciaal Verbeeld is verzameld en geanalyseerd en in november volgt alweer de afsluiting! Wat was het een leuk jaar: een jaar lang mocht ik in de klassen van Saskia Pekelhar… Lees meer »
Geschreven door Theisje van Dorsten op 28-08-19

presentatie resultaten Speciaal Verbeeld

Op 5 november is de afsluitende bijeenkomst van het onderzoeksproject Speciaal Verbeeld, waar ik samen met Zoë Zernitz en kunstvakdocenten Saskia Pekelharing en Simone Roerig heb onderzocht hoe je verbeeling kunst stimu… Lees meer »
Datum 05-11-19
Geschreven door Theisje van Dorsten op 28-08-19

lezing Het Paleis Groningen

lezing voor schooleiders over cultuuronderwijs, samenwerking met culturele omgeving en inzetten van kunstvakdocenten lezing voor schooleiders over cultuuronderwijs, samenwerking met culturele omgeving en inzetten van ku… Lees meer »
Datum 21-11-18
Geschreven door Theisje van Dorsten op 29-10-18

Cultuurprofs in het s(b)o afgelopen

Het project Cultuurprofs is ten einde. Twee jaar lang hebben vakdocenten en leerkrachten uit het s(b)o samen cultuuronderwijs gemaakt en geveven aan hun leerlingen. Bij de evaluatie bleek dat er veel geleerd was over en… Lees meer »
Geschreven door Theisje van Dorsten op 11-09-18